Fototips : Skapa fantastiskt ljus med blixt

Fototips : Skapa fantastiskt ljus med blixt
14 feb
2016

På bilden ovan har jag använt min absoluta favorit när det kommer till blixtfotografering. Det bl a kommer du att få lära dig i detta blogginlägg.

Många deltagare på mina workshops ogillar blixtar lika mycket som jag gjorde en gång i tiden. Ända till min son förklarade för mig att det var enkelt. Det var bara att köra på TTL. Alltså blixtens helautomatiska inställning. Och det fungerade för det mesta. Problemet var att när jag zoomade in och ut så förändrades styrkan på blixtljuset. Och jag ville ju ha samma styrka oavsett om jag zoomade in eller ut. Så numer gör jag det ännu enklare. Och det kommer jag också att ta upp här.

 

Exponering och blixtens inställningar

Jag föredrar att fotografera med manuella inställningar på kameran och på blixtarna. Då ska blixtstyrkan hela tiden vara den samma, även om jag byter position eller zoomar in/ut. Vilket inte alltid är fallet när du kör TTL som jag beskrev ovan. Så det gör livet lite enklare. 

Om vi börjar med slutartiden på kameran, så är blixtstyrkan helt oberoende av den, eftersom blixtens lystid är extremt kort. Runt 1/5000 sek. Däremot kommer bländaren att påverka blixtljuset, eftersom kameran då släpper in mer eller mindre ljus. Och eftersom vi nu inte kör TTL så kommer blixten inte att kompensera för det. Och blixtstyrkan ställer du nu, på de flesta blixtar, manuellt från 1/1 till 1/128. Där 1/1 är full styrka och 1/128 är svagaste styrka.

Det betyder att du kan ställa kamerans exponering först, exakt som du vill ha exponeringen för omgivningen. Alltså hur ljus eller mörk du vill ha allt som blixten inte kommer att lysa upp. Är du i ett mindre rum lyser vanligtvis blixten upp det mesta av rummet. Vill du ha omgivningen ”rätt” exponerad, eller vill du kanske underexponera den för att lyfta fram objektet som du ska belysa med blixten? Du kan testa några exponeringar utan blixt för att se hur det blir. Sedan provar du dig fram till rätt blixtstyrka. 


När det gäller slutartider och blixtfotografering, så är normalt kortaste slutartid kameran kan använda (eller gillar att använda) 1/250 sek. Sen finns det något som heter höghastighetssynk. Då kan du fotografera med kortare slutartid, men kraften i blixten minskar. Men vi går inte in på det närmare här.

 

1. Blixten på kameran (oj, det ska man väl inte ha? Jo, det är min absoluta favorit)

  • Fotografera med blixten pekad rakt fram/snett åt sidan eller snett uppåt. Ev med med bouncern på. Inte mina favoriter.
  • Fotografera med blixten pekad rakt upp/snett upp, med den inbyggda reflexskivan utdragen. Funkar i nödfall. Reflexskivan kan ge lite catchlight i ögonen. När man studsar blixten i taket är det viktigt att inte stå för nära personerna man fotograferar, eftersom ljuset då går rakt upp och rakt ner och skapar skuggor i ögonhålorna. Mörka ögon alltså. Inte bra.
  • Fotografera med med blixten pekad 90° åt sidan, utan bouncern (eftersom den gör att ljuset också delvis går rakt fram på personerna vi fotograferar). Låt personen/personerna titta 45° åt ”blixthållet” (där ljuset studsas). Skapar magiskt ”fönsterljus”! Min absoluta favorit, pga att den skapar ett vackert ljus på ett väldigt enkelt sätt. Se t ex bilden i toppen på mailet.

 

2. Låta någon annan hålla blixten (blixten av kameran)

  • Någon håller blixten och pekar den rakt mot objektet (med eller utan bouncer). 45° vinkel i förhållande till kameran. Låt personen/personerna titta åt samma håll som blixten. Låter kanske inte helt optimalt. Men är ett sätt jag ofta använder utomhus. Då brukar jag underexponera allt annat och få en skön effekt. Se bilden nedan.
  • Någon håller blixten och studsar den mot väggen, taket, skiva eller liknande, för att få en större ljuskälla. Fungerar ofta bra.
  • Någon håller blixten och kör den igenom t ex en diffusionsskärm eller paraply, för att få en större ljuskälla och mjukare ljus. Också mycket användbart. Ofta brukar det hjälpa att inte peka blixten rakt på personerna man fotograferar. Även om diffusionsskärmen är emellan. Så peka den bredvid personen så mer av "spilljuset" träffar.

 

blixtbild 

 

Gratis epostkurs om blixtfotografering

Jag hoppas du fått lite idéer kring fotograferande med extern blixt. Det blir så mycket trevligare bilder än med kamerans inbyggda blixt. En del kameror har inbyggt trådlöst system, så att du kan utlösa blixten när den inte sitter på kameran. Men för de flesta kameror får du använda trådlösa sändare och mottagare, eller som jag brukar kalla dom, triggers. Här nedan hittar du mina favoriter som är superenkla att använda och mycket prisvärda.

Har du blivit så inspirerad så du vill lära dig ännu mer om blixtfotografering, föreslår jag min kostnadsfria epostkurs, som texten ovan är hämtad från.

 

blixtkurs

 

YONGNUO - billig och enkel blixt

Jag älskar när tekniska saker är enkla att använda. Dessa blixtar från YONGNUO har jag använt nu i flera år. De har knappar för av och på samt för starkare eller svagare blixtljus. I princip inte så mycket mer. Och det är helt i min stil. Du hittar dom i vår butik.

blixt


YONGNUO - superenkla triggers

På samma sätt som YONGNUOs blixtar så är också deras triggers superenkla att använda. Och här är det faktiskt ännu enklare. Av och på :-) Lite som Apple tänker. Enkelt, rent och snyggt. Även dessa hittar du i vår butik.

triggers2

 

Har du frågor om blixtfotografering?

Jag blir superglad om du kommer med egna tankar och synpunkter genom att skriva kommentarer. Eller om du har frågor i ämnet. Du kan också gå med i min Facebook-grupp #workshopmedbenny (det går bra även om du inte gått en workshop med mig).

 

Lycka till!

/Benny

 

 

Fotograf OttossonPhoto. Gillar du våra bilder och vill se mer? Gilla oss på Facebook, följ oss på Twitter och Instagram.

Kontakta oss: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på tel +46 (0)708 - 51 91 61.


Dela det här:

Lämna en kommentar

Upp